Wat vertelt een DNA-onderzoek over jouw gezondheid?
Een DNA onderzoek laten uitvoeren is veel breder dan het alleen weten of je vader en je moeder echt je biologische ouders zijn of een broer en zus ook echt bloedverwanten van je zijn. een DNA onderzoek kan zoveel meer informatie geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan erfelijke afwijkingen of genetische foutjes. Hieronder meer informatie over wat DNA onderzoek van DNA-test.nl kan vertellen over jouw gezondheid.
Wat houden genen in?
Elk gezond mens bezit 46 chromosomen in het lichaam die zijn opgebouwd aan ontelbaar veel cellen. Op elk chromosoom is een genetische code te vinden oftewel je DNA. Deze DNA codes hebben allemaal specifieke eigenschappen en processen wat je genen noemt. Denk bijvoorbeeld aan het gen wat ervoor zorgt welke kleur ogen jij uiteindelijk mee krijgt uit het gecombineerde DNA van je ouders en ga zo maar door.
Genfoutjes
Bij de bevruchting wordt het gecombineerde DNA van je ouders samengevoegd door een nieuwe unieke code oftewel een nieuw mensje zoals jij. Bij de celdeling worden ook DNA codes gekopieerd. Omdat het zoveel verschillende cellen zijn die gekopieerd worden, kan er tijdens dit proces ook weleens iets mis gaan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door roken, drugsgebruik of alcohol drinken tijdens de zwangerschap of door een fout tijdens het kopiëren. De meeste genafwijkingen hoeven niet te zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Echter als er bepaalde genen een zeldzaam defect hebben, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen of ernstige ziektes. Regelmatig kunnen deze foutjes ontdekt worden na grondig onderzoek in het ziekenhuis, zodat de juiste ondersteuning of behandeling geboden kan worden, echter lukt dit lang niet altijd als een gen afwijking extra zeldzaam is en vrijwel niet voorkomt. Soms kan er echter wel een diagnose gesteld worden, zonder dat er een behandeling mogelijk is, dat is erg vervelend maar de patiënt weet nu wel meer over zijn of haar afwijking.
Soorten onderzoek
Er zijn diverse onderzoeksmogelijkheden om genafwijkingen te testen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diagnostisch onderzoek op zeldzame ziekten, dit kan bijvoorbeeld afgenomen worden als specialisten denken dat een afwijking erfelijk is en vanuit de ouders is doorgegeven. Ook kan een genetische test je meer informatie geven over hoe bepaalde medicijnen de werking van je lichaam beïnvloeden, zodat je medicijngebruik daarop aangepast kan worden. Ook zijn er mensen met ernstig overgewicht die een genafwijking hebben waardoor ze niet merken dat ze vol raken of een afwijking aan de schildklier hebben,