Een samenlevingscontract, hoe belangrijk is het echt?

Vroeger was het zo dat mensen er doorgaans pas voor kozen om samen te gaan wonen wanneer ze getrouwd waren. Door de jaren heen is er op dit vlak echter heel wat veranderd. Tegenwoordig is het dan ook veelal zo dat stellen ervoor kiezen om eerst even samen te gaan wonen om op die manier te kunnen achterhalen of alles wel goed blijft gaan. Dat is natuurlijk perfect mogelijk, alleen brengt deze handelswijze ook bepaalde risico’s met zich mee. Wat namelijk wanneer er discussie ontstaat over één of meerdere aspecten met betrekking tot het samenwonen? In dat geval kan het ongelofelijk interessant zijn om de beschikking te hebben over een zogenaamd samenlevingscontract.

1.   Wat is een samenlevingscontract precies?

Wanneer je graag met je partner wil gaan samenwonen, maar jullie niet zijn getrouwd spreekt het voor zich dat er eigenlijk geen wettelijke basis is voor het samenwonen. Dat kan potentieel gevaarlijk zijn wanneer er zich een relatiebreuk voordoet. Om in dat geval vervelende problemen te voorkomen is het altijd interessant wanneer er het één en ander op papier wordt gezet. Het gaat hierbij uiteraard om het realiseren van een zogenaamd samenlevingscontract. Een dergelijk contract omvat heel wat belangrijke informatie en afspraken zonder er bij een eventuele relatiebreuk geen sprake kan zijn van discussie. Het hoeft dan ook niet gezegd dat dit document van onschatbare waarde kan zijn voor de toekomst van beide partners wanneer er zich een relatiebreuk voordoet.

2.   Waarom is een samenlevingscontract zo belangrijk?

Er bestaat eigenlijk geen twijfel over dat het laten opstellen van een samenlevingscontract ongelofelijk belangrijk is. Voor heel wat verliefde stellen geldt dat zij ervoor kiezen om dit type document niet te laten opstellen. Dat blijkt echter uiteindelijk altijd een foute keuze te zijn. Op het ogenblik dat de relatie wordt beëindigd kan dat namelijk zorgen voor heel wat nare situaties. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de inboedel van de beide personen die samen hebben gewoond? In ieder geval, het belang van een samenlevingscontract wordt meteen duidelijk gemaakt door de voorwaarden die eraan verbonden zijn die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

  1. Er wordt duidelijk gemaakt wie over welke bezittingen beschikt;
  2. Er wordt bepaald wie welke bedragen op de gezamenlijke rekening moet storten;
  3. Er wordt duidelijkheid gecreëerd over de kosten van eventuele kinderen;
  4. Wie neemt de huurovereenkomst over wanneer er sprake mocht zijn van een scheiding?
  5. Hoe wordt alles verdeeld bij een relatiebreuk?

Het spreekt voor zich dat de verschillende hierboven aangehaalde punten van groot belang zijn. Dit niet alleen op het moment in kwestie, maar ook voor wat de toekomst van beide personen betreft. Het laten opstellen van een samenlevingscontract zorgt er in ieder geval voor dat de beëindiging van jullie relatie niet nog moeilijker wordt gemaakt. Het spreekt voor zich dat dit een zeer emotionele keuze kan zijn waardoor je extra praktische zorgen wellicht kan missen als kiespijn. In ieder geval, op het moment dat je samen gaat wonen met je partner is het dus zeker en vast het overwegen waard om een samenlevingscontract te laten opmaken.

Kijk op www.rocketlawyer.com voor meer informatie.