laminaat

Kleurentheorie 101

Kleurentheorie, je hebt het vast wel een keer voorbij zien of horen komen. Het kiezen van de juiste kleuren is een van de meest belangrijke onderdelen van design. Overal waar je design tegenkomt krijg je te maken met kleurentheorie. Maar hoe werkt deze theorie nu eigenlijk? In deze blog leggen we dat aan je uit.

Wat is kleurentheorie?

Kleurentheorie is eigenlijk het samenvoegen van een aantal verschillende principes die worden gebruikt om te bepalen welke kleuren er esthetisch aantrekkelijk uitzien als ze samen worden gebruikt. De basisprincipes van de kleurentheorie zijn afgeleid van het kleurenwiel. Het kleurenwiel is een visuele representatie van de kleurentheorie en bestaat uit primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Primair, secundair en tertiair

De primaire kleuren ken je wel, dit zijn namelijk rood, geel en blauw. Deze kleuren kunnen niet worden gemaakt door andere kleuren met elkaar te mengen en worden daarom beschouwd als de basis van alle andere kleuren. Secundaire kleuren ontstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Er zijn drie secundaire kleuren: oranje (door rood en geel te mengen), groen (blauw en geel mengen) en paars (een mengsel van rood en blauw). Tertiaire kleuren worden gemaakt door een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur en er zijn zes tertiaire kleuren: roodoranje, geeloranje, geelgroen, blauwgroen, blauwpaars en roodpaars.

Het kleurenwiel

Een van de belangrijkste concepten in de kleurentheorie zijn de kleurenharmonieën van het kleurenwiel, dit zijn reeksen kleuren die er esthetisch aantrekkelijk uitzien als ze samen worden gebruikt. De drie meest gebruikte kleurharmonieën zijn complementair, analoog en monochromatisch. Niet in paniek schieten bij deze termen. We leggen ze hieronder aan je uit.

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Van deze kleuren wordt gezegd dat ze complementair zijn omdat ze elkaar kunnen versterken wanneer ze samen worden gebruikt. Blauw en oranje zijn bijvoorbeeld complementaire kleuren en kunnen samen een levendige en opvallende combinatie vormen.

Analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel staan. Van deze kleuren wordt gezegd dat ze analoog zijn omdat ze een harmonieus en samenhangend uiterlijk hebben wanneer ze samen worden gebruikt. Groen, blauw en paars zijn bijvoorbeeld analoge kleuren en als ze samen worden gebruikt, kunnen ze een rustgevende en samenhangende look creëren.

Monochromatische kleuren zijn variaties van een enkele kleur. Deze kleuren worden gemaakt door verschillende tinten en tinten van een enkele kleur te gebruiken en worden vaak gebruikt om een samenhangende en samenhangende look te creëren. Een monochroom kleurenschema met blauwtinten kan bijvoorbeeld lichtblauw, mediumblauw en donkerblauw zijn.

 

Kleurtheorie is een belangrijk hulpmiddel voor wanneer je aan de slag gaat met design projecten. Kunstenaars gebruiken hem, maar ook interieurdesigners gebruiken hem. Van het uitkiezen van laminaat tot aan de kussens. Kleurtheorie is overal.