Wie mag jouw tuin doen?
Dat lijkt wellicht een hele rare vraag. Want dat doe je toch uiteraard helemaal zelf? Misschien wel, ja. Maar om het inschakelen van externe hulp hoef je je ook niet te schamen.
Maar dat is meteen het grote probleem. Niemand kan immers in jouw hoofd kijken en jij bent nou net degene met de wilde plannen! Daarom is het voor jou veel gemakkelijker om alles helemaal zelf te doen. Maar dat gaat natuurlijk wel heel veel tijd en moeite kosten. Misschien is dat geen enkel probleem. Echter, anderzijds kan het betekenen dat je de klus niet op het gewenste tijdstip geklaard krijgt. Want straks is de zomer al voorbij eer jij goed en wel van de vruchten van al je noeste arbeid hebt mogen genieten!
Is je project heel uitgebreid? Dan kun je maar beter het een en ander op papier zetten. Dat plan overleg je dan weer met degenen die jou te hulp schieten, of die hun assistentie aan jou hebben aangeboden. Want vriendelijke mensen bestaan nog! Echt wel.
Hieronder vind je alle nodige info over de voorbereiding op je groene metamorfose.
Plan maken
Een plan maken bestaat voornamelijk uit prioriteiten stellen. Maar ook aan groots denken, om vervolgens weer veilig met beide voeten op de weelderige aarde van jouw bloedeigen tuin te belanden. Oftewel, zet eerst alles op papier dat je zou willen veranderen. En dan bedoelen we ook echt alles. Laat je in deze fase door niets of niemand tegenhouden. Het kan best wezen dat er een karwei tussen zit dat zo op het eerste gezicht niet realistisch te noemen valt. Dat is echter geen enkel probleem. Lossen we namelijk zo op.
Want zodra die lijst helemaal is ingevuld, kijk je naar wat het belangrijkste is. Welke klussen moeten afgerond zijn in de periode waarin jij je tuin flink onder handen neemt? Welke middelen heb je daarvoor nodig en hoeveel gaat het je kosten? Je budget is de uiteindelijke graadmeter. Die bepaalt of een specifiek onderdeel van je project haalbaar is of niet. En niet getreurd, wellicht kun je een idee dat sneuvelt voor volgend jaar bewaren. Mocht het dan nog relevant zijn.
Zet de karweien die overblijven in een logische volgorde, zodat je kunt gaan inventariseren voor de spullen die je gaat gebruiken.
Benodigdheden
Natuurlijk zul je het nodige gereedschap gaan gebruiken. Ongetwijfeld heb je zelf al het een en ander in huis. Want wie het nodig vindt om een tuin helemaal op de schop te nemen, zal doorgaans vast ook wel het een en ander aan onderhoud doen. Wat ontbreekt hoef je niet direct te gaan kopen. Daartoe ga je pas over zodra je er zeker van bent dat niemand in jouw directe omgeving je het nodige tuingereedschap kan en wil lenen. Scheelt weer in de kosten!
Materialen zul je wel zelf moeten aanschaffen in je plaatselijke bouwmarkt. En huur ook een container om je bouwafval in op te slaan en af te laten voeren!
Helpende handen
De metamorfose van een tuin is een behoorlijk project, zeker wanneer je over een aanzienlijke oppervlakte beschikt. Roep daarom gerust hulp in van familie en vrienden om je werkproces te versnellen. En ga niet bij de pakken neerzitten wanneer blijkt dat je voor een bepaalde fase professionele hulp nodig hebt. Het is immers nog altijd jouw visie die gerealiseerd wordt, ook al heb je daar een hovenier voor nodig. Samen met iemand die zijn of haar vak verstaat en met wie jij een goeie klik hebt, werken jullie aan een schitterend eindresultaat.
Regels
Natuurlijk snappen we dat je voornamelijk je eigen weg wilt gaan en je zin doordrijven, maar dat kan niet zomaar. Je hebt ten eerste sociale regels om je aan te houden. De aanpassingen in je tuin hebben wellicht ongewenste effecten voor je buren. Die kunnen hun zonlicht kwijtraken of juist extra op gaan vangen. Mocht het eindresultaat van je werk hun woongeluk niet beïnvloeden, dan kan het wel zo zijn dat ze geluidshinder ondervinden van je werkzaamheden. Stem daarom je werktijden met je buren af, dat is wel zo netjes. Of compenseer hen op een wenselijke manier, bijvoorbeeld met koffie of een etentje zodra alles klaar is. Mits je op goeie voet met hen staat, natuurlijk.
Naast je buren moet ook de gemeente goedkeuring geven. Sommige aanpassingen mag je namelijk helemaal niet doen zonder de juiste vergunningen. Wees er snel bij met het aanvragen, want eer je die documenten ontvangt kan er behoorlijk wat tijd verstreken zijn. Wacht vervolgens netjes totdat je de vergunning in huis hebt. Doe je dat niet, dan bestaat er de mogelijkheid dat je al je werk weer ongedaan moet maken. Dat is natuurlijk zonde van je moeite én het geld dat je erin gestoken hebt. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!
Heel veel succes met het plannen en uitvoeren van je tuin metamorfose.