Wat is een BKR notering en wat zijn de gevolgen
In 1965 werd de stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) opgezet.
De BKR levert een bijdrage aan het voorkomen van schulden, kredieten en fraude. Als een krediet verstrekker je een lening toewijst wordt dat geregistreerd bij de BKR. Je kunt zowel een positieve als een negatieve BKR registratie hebben.
In Nederland heeft bijna iedere volwassene een BKR registratie want alle telefoonabonnementen, leningen en hypotheken worden bij de BKR geregistreerd. Kredietverstrekkers en banken zijn verplicht om een krediet die je afsluit boven de 250 euro door te geven aan de BKR. Je wordt automatisch geregistreerd. Ook krijg je een BKR registratie bij roodstand, creditcard, bij een postorderbedrijf en saneringskrediet. Je krijgt geen BKR registratie bij een schuld of achterstand van het CJIB, DUO, de belastingdienst, zorgverzekeraar, energieleverancier en een woningbouw corporatie. Geld lenen zonder bkr is meestal dan ook niet mogelijk, maar er zijn uitzonderingen.
Als je alles netjes op tijd betaald krijg je een positieve registratie want dan kom je betrouwbaar over. Een positieve registratie kan in tegenstelling tot een negatieve registratie niet worden verwijderd of ongedaan worden gemaakt. Als je schuld is afgelost zal vijf jaar daarna de registratie automatisch verdwijnen en is dan niet meer zichtbaar op je BKR overzicht.
Je positieve registratie verandert in een negatieve registratie bij een betalingsachterstand en je staat dan geregistreerd als een wanbetaler. Daardoor krijg je geen nieuwe lening of een hypotheek.
Als je de schuld hebt afbetaald blijft je negatieve registratie dus nog vijf jaar staan bij de BKR.
Verschillende soorten BKR coderingen.
Code A-achterstand codering: een betalingsachterstand wordt geregistreerd met een A-codering en een achterstand wordt meestal gemeld na twee of drie maanden. Als een kredietaanbieder vraagt om de achterstand in één keer terug te betalen ontstaat een A2 codering.
Code H-herstel codering: krijg je als het je lukt om de achterstand in te lopen. Het herstel wordt dan doorgegeven bij de BKR met een H-codering, en als het dan ook nog helemaal afbetaald is dan wordt er een einddatum geplaatst.
Code 1-betalingsregeling: als het je lukt om na een achterstand, een aflossing of een betalingsregeling te treffen dan wordt er een 1-codering geplaatst. Dit laat dan zien dat je actief bezig bent met het inlopen van je betalingsachterstand.
Code 2-opeisen van de gehele vordering: bij code 2 wordt het gehele bedrag opgeëist door de kredietverstrekker en niet alleen het achterstallige bedrag. Meestal wordt in dit geval een incassobureau ingeschakeld die de hele vordering overneemt.
Code 3- deze codering kan twee betekenissen hebben.
1: afboeking: de kredietverstrekker kan een bedrag van minimaal 250 euro of meer afboeken.
Omdat de kredietverstrekker geen bedrag meer van je verwacht te ontvangen laat hij je dossier even met rust. Zo heb je even de tijd om je financiën weer op orde te krijgen.
2: kwijtschelding: in sommige gevallen wordt dat besloten en de kredietverstrekker plaatst dan een code 3 op het BKR overzicht en daarna vrijwel meteen een einddatum.
Code 4-onbereikbaarheid: deze wordt geplaatst als je voor langere tijd onbereikbaar bent of bent geweest.
Code 5- preventieve betalingsregeling hypotheek: code 5 komt weinig voor, deze regeling wordt getroffen bij een kleine hypotheek achterstand.
Door de BKR kunnen kredietverstrekkers makkelijker de risico’s van klanten inschatten. Als je altijd betaald is er niets aan de hand en weet de kredietverstrekker dat je met het geleende geld geen slechte bedoelingen hebt. Een negatieve registratie krijg je dan ook niet meteen. Als er een betalingsachterstand is krijg je eerst een herinnering. Wordt er dan nog niet betaald dan wordt er een aanmaning verstuurd. Betaal je dan nog steeds niet dan krijg je eerst een vooraankondiging wanneer er betaald moet zijn. Is er dan nog steeds niet betaald dan wordt het doorgegeven aan de BKR en heb je een negatieve BKR registratie. Betaal op tijd want dat voorkomt veel problemen en geld!