Coronavirus en mondkapjes

Door de verspreiding van het coronavirus, neemt het gebruik van mondkapjes razendsnel toe.
Het wordt in steeds meer gevallen aangeraden een mondkapje te dragen. De hoop is dat verdere verspreiding van Covid-19 op deze manier wordt tegengegaan. De druppeltjes speeksel in de lucht bevatten namelijk de virusdeeltjes, waardoor jij als je besmet bent, anderen op deze manier ook kunt besmetten.
Mondkapjes online bestellen is gelukkig mogelijk. Hiermee voorkom je, dat je onnodig de deur uit hoeft en de kans loopt besmet te raken.

Geschikte stoffen

Als je een mondkapje moet dragen, dan wil je er ook zeker van zijn, dat het geschikt is voor de huid. Zo voorkom je huiduitslag en een beklemmend gevoel. Zorg dus dat je mondkapjes aanschaft die gemaakt zijn van stof, die bedoeld is om met de huid in contact te komen.
Dit zijn materialen als katoen en neopreen. Safe-save.nl is een winkel die mondkapjes van neopreen verkoopt. Neopreen is een spatwaterdichte stof die dus een grotere bescherming biedt tegen het virus. Neopreen is bovendien ademend. Dit maakt het dragen van een mondkapje voor jezelf een stuk prettiger.

Zelf mondkapjes maken

Door de grote vraag, is de markt daar op in gaan springen en zijn mondkapjes er ook nog eens in leuke printjes. Als je zelf mondkapjes maakt, dan is het goed om te weten dat je ze dusdanig ruim maken, dat er ruimte is om de mond, neus en kin te bedekken. Verder moet het aan de zijkant van het gezicht weliswaar goed aansluiten, maar niet knellen. Bij en zelfgemaakt mondkapje of een mondkapje, dat als niet-medisch wordt bestempeld, bescherm je anderen om je heen tegen besmetting en niet zozeer jezelf.

Realiseer je wel, dat het dragen van een mondkapje als aanvulling dient op de volgende hygiënemaatregelen:

– Zorg dat je regelmatig je handen wast met water en zeep
– Houd een afstand van minimaal 1,5 meter aan
– Nies en hoest aan de binnenkant van de elleboog
– Gebruik papieren zakdoekjes
– Schud anderen niet de hand

Het is dus nog steeds van belang hier aandacht aan te blijven besteden.

Medisch mondkapje

Een medisch mondkapje mag pas zo heten, als het voldoet aan de kwaliteitsstandaarden en de Europese richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Dit mondkapje biedt een hogere bescherming dan het niet-medisch mondkapje. Om deze reden zijn de medische mondkapjes uitsluitend bedoeld voor de zorgsector en het medisch personeel. Deze medewerkers lopen een hoger risico door het veelvuldige contact dat zij hebben met zieke mensen, die al dan niet besmet zijn, met het corona-virus.

Mondkapje steriel houden

Voor wegwerp mondkapjes geldt, zoals de naam het al doet vermoeden, dat ze na 1 x gebruik weggegooid moeten worden. Heb je herbruikbare mondkapjes, dan is het belangrijk deze zo steriel mogelijk te bewaren. Dit kan door ze in een bakje of zakje te leggen en vervolgens af te sluiten. Als je ze bewaart in een tas, of broekzak, dan kan het virus zich eenvoudig verspreiden. en hebben ze dus geen functie meer. Om diezelfde reden is het ook belangrijk, een gebruikt mondkapje nooit te bewaren bij een nieuw mondkapje.

Probeer ook van je mondkapje af te blijven, als je hem eenmaal draagt. Door het contact met je handen, kan de buitenkant van het stof besmet raken.
Aangeraden wordt, om een mondkapje na 3 uur te vervangen door een nieuw exemplaar. Het is daarom handig om een setje van mondkapjes te kopen. De mondkapjes van neopreen zijn na het wassen binnen 10 minuten weer helemaal droog. Zo heb je altijd een steriel mondkapje voorhanden. Om je mondkapje steriel te maken na het dragen, kan je hem na gebruik op 60 graden wassen op een lang wasprogramma. Wasverzachter moet je echter niet gebruiken.

Doordat duidelijk is geworden, dat het dragen van mondkapjes nog wel een tijd nodig zal zijn, kiezen veel meer mensen voor een herbruikbaar mondkapje in een leuke kleurstelling. Bedrijven spelen hier al handig op in, door mondkapjes als relatiegeschenk uit te delen, met uiteraard het logo van hun bedrijf op het mondkapje. Een handige manier om de naamsbekendheid van bedrijven een zet in de goede richting te geven. Ook een waardevolle investering van bedrijven in een economisch onzekere periode.

Duurzaamheid

Herbruikbare mondkapjes zijn duurzaam, aangezien je ze wel 1000 keer kunt wassen. Dit is een zeer positieve bijkomstigheid van de katoenen versies. In een periode waarin er veel moeite moet worden gedaan, om verspreiding tegen te gaan, is het echter nog steeds noodzakelijk om oog te hebben voor de belasting voor het milieu.
Aangezien handen wassen onderweg niet overal kan, is het handig om desinfecterende handgel bij je te dragen. Zo kan je eerst je handen ontsmetten, voordat je het mondkapje opzet of afdoet.

Van de nood een deugd maken

Als het dragen van een mondkapje de komende tijd toch nog noodzakelijk blijft, waarom zou je van de nood dan geen deugd maken?
Zorg dat je leuk voor de dag komt, met een mondkapje waar een grote glimlach op staat. Zo maak je op een originele manier de hele situatie wat luchtiger. Een mondkapje met een gesloten rits is dan ook bijzonder. Ditzelfde geldt voor mondkapjes met een pakkende tekst. De mondkapjes zijn er zelfs in panterprint of denim-print, waardoor je het echt onderdeel van je outfit kunt laten zijn. Goed beschermd voor de dag komen en anderen aan het lachen maken met een bijzonder mondkapje maakt de hele situatie wat luchtiger. Helemaal als je mondkapjes bestelt, die gemaakt zijn van neopreen.