elektrische kachel

Voordelen van elektrische kachels

Elektrische kachels hebben de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. Dat is niet zo vreemd, want deze kachels hebben een groot aantal voordelen ten opzichte van traditionele kachels. Een elektrische kachel kopen is dus zeker een goed idee. Hieronder geven je een aantal voordelen van de elektrische kachel, zodat je weet waarom.

Efficiëntie

Elektrische kachels zijn zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit in warmte. In tegenstelling tot traditionele kachels, waarbij een groot deel van de warmte verloren gaat via de schoorsteen, wordt bij een elektrische kachel vrijwel alle energie omgezet in warmte. Daardoor zijn elektrische kachels zeer geschikt voor het verwarmen van kleine ruimtes. Daarnaast zijn elektrische kachels heel flexibel in het gebruik, omdat je ze overal neer kunt zetten waar je een stopcontact hebt. Ze zijn ook gemakkelijk te verplaatsen naar een andere ruimte.

Geen uitstoot van schadelijke stoffen

Een ander groot voordeel van elektrische kachels is dat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Traditionele kachels, zoals houtkachels en gaskachels, zorgen voor uitstoot van onder andere fijnstof, CO2 en stikstofdioxide. Elektrische kachels zijn volledig schoon en dragen dus niet bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering. 

Gemakkelijk te gebruiken en geen onderhoud

Elektrische kachels zijn zeer gemakkelijk in het gebruik. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en je kunt de kachel direct gebruiken. Er is geen gedoe met het aansteken van vuur, geen gedoe met gasflessen en geen gedoe met schoorstenen. Bij traditionele kachels is regelmatig onderhoud nodig om ze veilig te kunnen blijven gebruiken. Bij een elektrische kachel is dat niet het geval. Je hoeft de kachel alleen af en toe schoon te maken en verder is er geen onderhoud nodig.

Geen geluidsoverlast en geen brandgevaar

Traditionele kachels kunnen nogal wat geluid maken, bijvoorbeeld door het knetterende vuur. Bij een elektrische kachel is dat niet het geval. Deze kachels maken vrijwel geen geluid en zijn dus zeer geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld slaapkamers. Daarnaast heb je geen brandgevaar bij elektrische kachels. Traditionele kachels kunnen nogal eens brand veroorzaken, bijvoorbeeld door vonken die uit de kachel vliegen. Bij een elektrische kachel is dat niet het geval. Deze kachels zijn volledig veilig en veroorzaken geen brandgevaar.