kantoor

Je kantoor ergonomisch inrichten

Als je dag in, dag uit op kantoor doorbrengt, is het van groot belang dat je werkplek comfortabel en ergonomisch verantwoord is ingericht. Niemand wil immers eindigen met rugpijn, nekklachten of vermoeide ogen na een lange werkdag. Toch zijn er eenvoudige en effectieve manieren om je kantoor ergonomisch te maken en zo je werkervaring te verbeteren. In dit artikel delen we 7 praktische tips die je direct kunt toepassen.

De juiste stoel kiezen

Een goede stoel is de hoeksteen van een ergonomische werkplek. Investeer in een stoel die voldoende ondersteuning biedt aan je rug en nek. De stoel moet verstelbaar zijn in hoogte en rugleuning, zodat je hem kunt aanpassen aan je eigen lichaamshouding. Je kunt eens kijken naar kantoormeubelen Rotterdam. Daar zijn genoeg keuzes.

Ergonomisch bureau

Een verstelbaar bureau is een waardevolle aanwinst. Je kunt afwisselen tussen zitten en staan, wat de bloedcirculatie bevordert en de belasting op je rug vermindert. Maar denk eraan dat het bureau groot genoeg is om je computer, documenten en andere benodigdheden comfortabel te plaatsen.

Monitor op ooghoogte

Plaats je monitor op ooghoogte, recht voor je. Op deze manier voorkom je dat je steeds je nek naar beneden moet buigen, wat nek- en schouderklachten kan veroorzaken. Een monitorstandaard kan hierbij van pas komen.

Toetsenbord en muis

Positioneer je toetsenbord en muis zodanig dat je handen in een natuurlijke houding rusten. Je polsen moeten recht blijven en je ellebogen moeten in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Je kunt hiermee RSI (Repetitive Strain Injury) voorkomen, en dat is natuurlijk erg fijn.

Goede verlichting

Daarnaast is voldoende en goed geplaatste verlichting nodig om vermoeidheid van de ogen te voorkomen. Gebruik natuurlijk licht wanneer mogelijk en voeg indien nodig taakverlichting toe. Er mogen in ieder geval geen hinderlijke schitteringen op je beeldscherm ontstaan.

Bureau-organisatie

Houd je bureau georganiseerd en vrij van overbodige spullen. Een opgeruimde werkplek vermindert stress en verbetert je focus. Gebruik lades, opbergvakken en kabelmanagers om een nette omgeving te behouden.

Beweging en pauzes

Last but not least, sta regelmatig op, strek je benen en maak af en toe een korte wandeling. Langdurig zitten is slecht voor je gezondheid. Plan ook korte pauzes om je ogen rust te geven en je gedachten te verfrissen. Het ergonomisch inrichten van je kantoor is geen luxe maar een noodzaak, en er zijn bedrijven die je daarbij kunnen helpen. Laat je adviseren en ervaar het comfort van een ergonomisch kantoor!