Een onderneming beginnen met een hypotheek

Wil jij graag een onderneming beginnen? Of heb jij al een onderneming maar wil jij deze graag uitbreiden? Dan is het mogelijk om te kiezen voor een zakelijke hypotheek. Op deze manier zorg jij ervoor dat er voldoende geld beschikbaar is om jouw onderneming op te bouwen. Hierbij kan je denken aan bedragen van soms meer dan honderdduizend euro. Een mooi startbedrag om jouw onderneming mee te beginnen en succesvol te maken. Toch is het zo dat er een aantal voorwaarden en eisen zijn voordat jij een zakelijke hypotheek kan verkrijgen.

Een pand

Je moet ten eerste kunnen aantonen waarvoor jij graag een hypotheek zou willen krijgen. Bij de meeste ondernemingen is het zo dat zij graag een pand willen aanschaffen. Aangezien dit in Nederland veel geld kost heb jij hier vaak een hypotheek nodig om een startbedrag te verkrijgen. Aan de hand van een startbedrag kan jij vervolgens bepalen wat voor pand jij wilt aanschaffen. Dit kan een kantoor zijn of een leegstaand gebouw. De opties zijn vaak aanwezig, het is met name het geldbedrag dat voor vele ondernemers een uitdaging is. Zodra jij echter een pand hebt kan je beginnen met het verder opbouwen van jouw onderneming.

De bank

Voor het afsluiten van een hypotheek en het verkrijgen van een leensom is het belangrijk dat jij een kredietverstrekker krijgt. Dit is vaak een bank aangezien het bij een zakelijke hypotheek om grote bedragen gaat. Indien jij voor jouw onderneming een pand wilt kopen gaat het om een bedrijfspand waarbij er voldoende hypotheekmogelijkheden zijn. Hiervoor moet je wel naar een speciale handelsbank gaan of naar een hypotheekbank gespecialiseerd in vastgoedfinanciering. Het is niet zo dat jij bij iedere hypotheek dezelfde mogelijkheden krijgt.

Eigen inbreng

Wat ook belangrijk is bij het krijgen van een hypotheek voor een pand of voor iets anders is dat jij met een eigen inbreng komt. Je moet de hypotheek bijvoorbeeld weten te overtuigen van het feit dat zij een goede keuze maken door jou geld te geven dat jij op termijn terug gaat betalen. Indien een bank niet de indruk krijgt dat jij in staat bent om het geldbedrag terug te betalen dan zal dit als gevolg hebben jij geen hypotheek krijgt. Verder moet jij er rekening mee houden dat jij tevens over voldoende eigen vermogen moet beschikken. Indien jij in staat bent om ervoor te zorgen dat zo’n 30 procent van de marktwaarde betreffende het pand door jou betaald kan worden dan zal dit als gevolg hebben dat jij een hypotheek krijgt.

Normen

Er zijn een aantal normen waar jij je als ondernemer aan moet houden aangezien het bijvoorbeeld zo is dat er geen aflossingsvrije hypotheek meer bestaat. Aangezien de afschrijving op panden vaak intensief is hebben banken deze optie geëlimineerd. Verder krijg jij een bepaalde termijn waarin jij in staat moet zijn om een bedrag af te lossen. Vaak kan dit wel twintig tot dertig jaar zijn. Meer dan voldoende tijd wat ook noodzaklelijk is om het grote bedrag af te lossen.

 

Op Finaforte.nl vind je alles over hypotheken voor ondernemers.