Mag je binnenkort met een elektrische step legaal de openbare weg op?

De laatste tijd worden steeds meer elektrische steps verkocht. Wat helaas een hoop kopers niet weten is dat de meeste e-steps niet legaal de op de openbare weg mogen rijden. Hier komen ze dan meestal achter als het te laat is. De Politie kan namelijk een boete geven of het voertuig in beslag nemen. Om dit te veranderen is er op Zaterdag 22 augustus in Den Haag door ongeveer 200 eigenaren van kleine elektrische voertuigen gedemonstreerd.

De demonstratie voor legalisering van elektrische voertuigen

Bijna 200 personen verzamelden zich voor een groepsrit naar het Buitenhof in Den Haag, dit vooral om de aandacht te krijgen voor dit onderwerp. Er zijn momenteel namelijk geen regels voor het rijden op de openbare weg met een elektrische step, elektrisch skateboard en alle andere elektrische voertuigen in Nederland. In alle andere landen in de EU is dit wel geregeld. Ook is het hierdoor niet mogelijk om een verzekering voor je elektrische voertuig te krijgen.

De demonstratie heeft een hoop media-aandacht gekregen en ook heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat laten weten dat er wordt gewerkt aan een breder toelatingskader voor de kleine elektrische voertuigen. Dit plan zal nog voor het eind van het jaar gepresenteerd worden. Wat dus goed nieuws is voor de gebruikers van een elektrische step!

De elektrische step op de openbare weg

Een elektrische step is een heel fijn persoonlijk vervoersmiddel. Vooral in drukke steden kan je gemakkelijk op de plaats van bestemming aankomen zonder enige problemen met parkeren of files.

De elektrische steps zijn vaak zeer compact en kan je dus makkelijk meenemen in het openbaar vervoer als je langere afstanden wilt afleggen. Ze zijn ook nog eens milieuvriendelijk omdat je natuurlijk geen uitstoot hebt van een elektrische step. Ook zijn de energiekosten heel erg laag.

Helaas is de keuze nog niet heel groot als je een elektrische step wilt die op de openbare weg mag rijden. Zo is er bijvoorbeeld de Micro M1 Colibri NL die speciaal voor Nederland is ontwikkeld. Deze e-step biedt alleen ondersteuning tijdens het steppen en mag hierdoor op de openbare weg rijden. Ook is er de Veeley V5. Dit is een elektrische step met zadel. De Veeley V5 is gekeurd als scooter waardoor je dus in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs en minimaal een WA-verzekering.

De meest populaire e-step is de Xiaomi M365, deze zijn helaas niet toegestaan op de openbare weg in Nederland. In andere landen in de EU zijn deze wel toegelaten en worden deze ook als deelstep gebruikt.

Bijna 18.000 handtekeningen voor legalisering kleine elektrische voertuigen

Ook is er online een handtekening verzamelactie voor het legaliseren van de lichte elektrische voertuigen. De teller staat inmiddels al bijna op 18.000 handtekeningen. Als er genoeg handtekeningen zijn verzameld zullen deze gepresenteerd worden aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Er is natuurlijk wel goede hoop dat deze actie niet meer nodig is.