opleiding

Welke richtingen kun je op met een MBA opleiding?

Master of business administration of in het kort een mba opleiding, is een opleiding die je kan volgen als je al een studie hebt gedaan. Meestal moet je ook al een aantal jaar werkervaring hebben in een relevante functie. De opzet van de mba opleidingen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Tegenwoordig worden overal op de wereld mba opleidingen gegeven.

MBA opleidingen in Nederland

Er zijn in Nederland hele uiteenlopende mba opleidingen. Bij sommige opleidingen zijn de toelatingseisen heel streng terwijl bij andere opleidingen maar heel weinig echte eisen zijn voor nieuwe studenten. Het is dan ook erg verschillend per opleiding hoe goed de opleiding bekend staat. De prijzen van de opleidingen zijn ook heel erg verschillend. De ene opleiding kost rond de 8.000 euro terwijl er ook opleidingen van om en nabij de 70.000 euro. Deze prijzen zijn zo hoog omdat de overheid niks meebetaald aan dit schoolsysteem. Bij een normale universiteit is dat wel het geval en daarom verschilt de prijs ook zo extreem. Je komt ook niet in aanmerking voor studiefinanciering wanneer je op een mba opleiding zit.

Praktijkgericht

Wat een mba opleiding vooral onderscheidt van andere opleidingen, is het feit dat een mba opleiding vaak heel praktijkgericht is. Dit is ook de reden dat het voor veel werkgevers heel voordelig kan zijn om de mba opleiding van hun werknemers te betalen. Op de lange termijn heeft de werkgever hier dus weer profijt van. Bij sommige mba opleidingen is het een vereiste dat de werkgever de opleiding betaald. Hier zit natuurlijk een idee achter. Het idee is dat wanneer een werkgever bereid is om een dure opleiding voor zijn werknemer te betalen, de werknemer wel zo goed moet zijn dat hij de opleiding afmaakt. Als een werkgever er niet van overtuigd is dat zijn werknemer de opleiding gaat halen zal hij de opleiding ook niet betalen.

Hoofdvak

Op een mba opleiding kiest je altijd een hoofdvak. Dit is het gebied waar jij je het meest op gaat richten tijdens je opleiding. Er zijn ook nog kleinere vakken die je erbij volgt. Dit komt allemaal op het uiteindelijke diploma te staan zodat een eventuele toekomstige werkgever weet waarin je gespecialiseerd bent. Er zijn verschillende richtingen die je kunt kiezen op een mba opleiding. Normaal gesproken is een mba opleiding altijd bedrijfseconomisch gerelateerd.

De juiste vaardigheden voor jouw bedrijf

Op een mba opleiding leer je in het kort gezegd allerlei vaardigheden die je kunt toepassen op bijvoorbeeld je eigen bedrijf. Het is niet alleen handig voor je eigen bedrijf, ook als je in dienst bent bij een bedrijf is het heel nuttig. Je kunt zelf bepalen in welk onderdeel van je werk je je wil specialiseren. Hierdoor maak je een grotere kans om in de toekomst nog leuker werk te krijgen. Ook als je binnenkort naar een ander bedrijf wil overstappen kan een mba opleiding handig zijn. Een mba opleiding staat namelijk heel goed op je cv. Hierdoor heb je ook weer een grotere kans om een leuk takenpakket te krijgen dan zonder opleiding.