VPS

Wat jij moet weten over een VPS

Een groot aantal mensen heeft al wel eens van de afkorting VPS gehoord. Echter weet bijna niemand wat een VPS is of waar het voor dient. Dit is ook erg lastig. Een VPS, ook wel virtual server hosting, is een server. Deze server kan worden gebruikt om projecten op op te slaan. Een VPS is dus een eigen afgeschermde online omgeving op een fysiek server. Op deze fysieke server staan vaak meerdere VPS. Je kunt je server verdelen met behulp van virtualisatietechnieken. Wanneer je een VPS aanschaft heb je de mogelijk over een eigen besturingssysteem die volledig afgezonderd is van ander virtual servers. Als je dit doet heb je meer flexibiliteit en een vrije keuze in de instellingen die je wilt hanteren. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen software of services te draaien. Een VPS wordt door allerlei bedrijven gebruikt. Toch zijn er veel bedrijven die zich hier niet mee bezig houden. Dit is niet slim, de kans is namelijk groot dat ze te veel betalen voor de service die verleend wordt. Ook is er een grote kans aanwezig, dat zij een te grote of een te kleine VPS capaciteit hebben.

Welk type VPS past bij mij?

Er zijn verschillende soorten mogelijkheden om online projecten te hosten. Je kunt kiezen uit shared hosting en VPS. Het grote verschil zit voornamelijk in de professionaliteit van je organisatie. Wanneer je veel ervaring hebt kun je gebruik maken van een shared hosting. Als je dit niet hebt, is het verstandiger om gebruik te maken van een hosting die je laat beheren door een andere partij, een VPS. De omvang van je server is echter niet van belang. Je kunt je VPS namelijk mee laten groeien met de voor jouw project benodigde capaciteit. Wanneer je je VPS mee wilt laten groeien, heb je geen herinstallatie nodig. Mocht je dus in de toekomst uit willen breiden, heeft je website door middel van een VPS snel toegang tot extra capaciteit. Daarnaast is het zo dat je website niet lang uit de lucht zal zijn. Om het juiste hostingpakket te kiezen is het van belang dat je je nodigde ruimte en de benodigde rekenkracht weet.

Wat kost een VPS?

De prijs van een gedeelde VPS is lager dan bij een eigen server. Je kunt de kosten van je servers beheer en de fysieke hardware namelijk delen met andere virtual servers.

Beveiligde of onbeveiligde VPS?

Wanneer je kiest voor een VPS, heb je ook nog een keuze uit een beveiligde en een onbeveiligde VPS. Door middel van een beveiligde VPS, wordt je VPS 24 uur per dag in de gaten gehouden. Ook worden er indien nodig, updates uitgevoerd op de server. Daarentegen kun je ook kiezen voor een onbeveiligde VPS. Als je voor deze variant kiest, heb je wel alle kennis nodig om de server te installeren en daarna te beheren. Het voordeel hiervan is echter wel dat je onafhankelijk bent van externe partijen. Ook heb je de volledige vrijheid op technisch gebied, je kunt alle keuzes namelijk zelf maken.