vuurwerk

Handige tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Met de jaarwisseling in het vooruitzicht, en met nieuwe verscherpte regels voor vuurwerk afsteken, is het slim om kennis te hebben hoe je op een veilige manier het volgend jaar tegemoet kan zien. Elke jaarwisseling zijn er hoge aantallen gemelde gewonden en schade met een van de oorzaken dat er te onveilig met vuurwerk wordt omgegaan. Een aantal tips hoe je veilig vuurwerk kan afsteken.

Hoe je het beste je kunt voorbereiden op het afsteken van vuurwerk

Het is belangrijk voordat je tijdens vuurwerk afsteken je goed voorbereid. Koop vuurwerk bij een officieel verkooppunt. Legale vuurwerkwinkels zijn te herkennen aan de spandoeken en borden met de tekst “Vuurwerkverkoop”. Voordat een winkel deze spandoeken en borden mag plaatsen hebben ze een vergunning nodig van de gemeente. Een illegaal verkooppunt kan natuurlijk ook gewoon deze borden en spandoeken plaatsen, maar tijdens de verkoopdagen is er een strenge controle. Zorg er ook voor dat je tijdens het afsteken een veiligheidsbril draagt en een aansteeklont gebruikt. Dit voorkomt oogletsel en brandwonden. 

Veilig afsteken van vuurwerk

Heb je je goed voorbereid, dan kan je vuurwerk gaan afsteken. Zo is het dus aan te raden om vuurwerk af te steken met een veiligheidsbril op en een aansteeklont. Je voorkomt op deze manier brandwonden en oogletsel. Kijken familie of vrienden mee naar het vuurwerk dan is het voor hen ook belangrijk om een veiligheidsbril te dragen. Om het gehoor te beschermen doe je oordopjes in. Zet siervuurwerk stevig neer, zodat het niet kan omvallen en let bij siervuurwerk op bomen en de windkracht- en richting. Ook is veilig siervuurwerk kopen een must wanneer je ongelukken bij de jaarwisseling wilt voorkomen. Steek geen vuurwerk af als je het in je handen hebt, omdat vuurwerk vaak eerder afgaat wanneer je het verwacht.

Kun je vuurwerk nog een keer afsteken als het niet is afgegaan?

Het kan gebeuren dat vuurwerk, van bijvoorbeeld Vuurwerkland, niet is afgegaan als je het hebt aangestoken. Steek het niet weer aan, want als je dit doet heb je kans dat het vuurwerk direct afgaat. Nadat je vuurwerk hebt afgestoken is het van belang om het vuurwerk gelijk op te ruimen. Wil je dit veilig doen, dan is het van belang om het vuurwerk ten eerste onschadelijk te maken. Doe het vuurwerk in water of gooi er een emmer wat overheen. Is het vuurwerk onschadelijk gemaakt, dan kun je het bij het restafval plaatsen. Wil je een veilige jaarwisseling zonder problemen, dan is het aan te raden om deze tips te volgen.